Warsztaty wyrobu sera

Kozia Zagroda – to miejsce, w którym urzeczywistniły marzenia, aby dzielić się tym, co piękne i niepowtarzalne w tradycyjnej kulturze mieszkańców Beskidu Śląskiego. Dlatego zrekonstruowano góralską chatę, w zagrodzie trzymane są kozy i owce, warzone oparte na starych przepisach dania kuchni góralskiej.
Dla wielu dzieci atrakcją będzie karmienie i pogłaskanie zwierząt. We wnętrzach drewnianej chaty są dwie izby. Dolną z tradycyjnym piecem kaflowym i sklepikiem z pamiątkami uzupełnia obszerna weranda, a latem ogródek z rekonstrukcją kolyby pasterskiej, stylową wiatą (rekonstrukcja owczarni) z miejscem na ognisko, naturalny nawiązujący do szałasu plac zabaw.

W programie:

– oprowadzenie po zagrodzie (chata, wnętrze kolyby)

– strój pasterski, naczynia pasterskie, instrumenty

– koszor z zwierzętami (karmienie)

– warsztat z wyrobu sera w kolybie pasterskiej z degustacją

– zajęcia rękodzielnicze w chacie góralskiej

– zajęcia rekomendowane dla dzieci w wieku od 5 lat

Czas trwania warsztatów (ok. 180 min.)

Dodatkowo istnieje możliwość zorganizowania kuligu w Brennej (zimą lub wiosną/latem) wraz z kiełbaskami, pieczywem, herbatą

 

Cena zawiera:
– transport autokarowy, opłaty parkingowe i drogowe
– bilet wstępu
– opieka przedstawiciela biura

ZAMÓWIENIE WYCIECZKI

Aby zarezerwować wycieczkę wystarczy jeden telefon lub mail, my zajmiemy się resztą!

        • Termin oraz cenę wycieczki ustalamy indywidualnie z klientem w oparciu o lokalizację szkoły oraz ilość uczestników
        • Telefonicznie lub mailowo ustalamy szczegóły wycieczki z dobranymi atrakcjami (przedstawiony powyżej program jest tylko propozycją, którą możemy zmodyfikować i dostosować do Państwa potrzeb)